Boekje Knuffels EnzoVoor mijn verjaardag zo’n 8 jaar geleden kreeg ik het boekje Knuffels & zo. Een boekje boordevol zelfmaak ideeën met de naaimachine, om te breien en om te haken. Super leuk vond ik het! Ik heb een naaimachine en ben daar best handig mee, maar in breien en haken was ik geen held. Met breiden kan ik eigenlijk alleen maar recht en haken kon ik toen echt niet.

 


Bloemetje hakenMaar er stond dus een super schattig gehaakt bloemetje in. Die wilde (moest!) ik ook maken. Dus haaknaald en haakkatoen gekocht en hup aan de slag… Helaas! Wat een teleurstelling was dat toen ik ondervond dat ik niet kon haken. Heel lang geleden op de basisschool had ik dat toch geleerd. De beschrijving was heel eenvoudig, dus hoe moeilijk kon het zijn. Waarom lukte het me niet om dat bloemetje te haken?

Stokjes, lossen & vasten…

Wanneer je begint met haken is het toch wel erg handig om te weten hoe de basissteken heten en hoe je die kan maken. Ik wist het verschil niet tussen een losse en een vaste… een half of een dubbel stokje, überhaupt stokjes? Huh? Nee, ik snapte er helemaal niks van.
Dus, toen opzoek naar hulp, maar niemand in mijn directe omgeving kon me helpen. Ja, m’n moeder had wel wat haaknaalden maar geen idee meer hoe het ook alweer ging. Gelukkig beschikken we tegenwoordig over internet en Google.

YouTube academy

Bloemen BeginnersEn al snel leerde ik het Engelse woord voor haken; crochet. Op YouTube vond ik filmpjes in overvloed en met de laptop, een bolletje katoen en haaknaald in de aanslag, heb ik het mijzelf geleerd.
Al snel wist ik het verschil tussen losse, vasten en stokjes. Jeej!
Ik kon eigenlijk dat bloemetje haken.

 

Verslaafd aan haken!

Het bijzondere was, dat toen ik het bloemetje gehaakt had, dat ik alle basissteken meerdere keren had gedaan en wist ik dat ik die haaknaald veel zou gaan gebruiken.
Na dat eerste bloemetje was ik verslaafd en heb ik veel verschillende dingen gehaakt, de laatste tijd haak ik vooral omslagdoeken. Maar ik heb ook heel wat bloemen, ijskristallen, amigurumi’s, mutsen en sjaals gehaakt.

Hoe heb jij leren haken?
Ik vind het leuk als je hieronder jouw verhaal wilt delen!